Zdravotné sestry by v budúcnosti mali študovať bez povinnej ročnej praxe

06.07.2008 Celý región

Bratislava 6. júla (TASR) – Zdravotné sestry budú môcť od septembra pokračovať v externej forme magisterského štúdia kontinuálne.
Na prijatie na druhý stupeň štúdia v zdravotníckych študijných programoch sa od externistov už nebude vyžadovať ročná prax v zdravotníckych zariadeniach. Nepriamu novelu vysokoškolského zákona ako pozmeňujúci návrh k zákonu o podpore práce s mládežou schválili v stredu 2. júla poslanci Národnej rady SR. Po podpísaní prezidentom bude účinná od 1. septembra 2008.

Novela sa týka aj študentov, ktorí získali vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa v študijnom odbore verejné zdravotníctvo v dennej forme štúdia pred 1. septembrom 2008. Na magisterské štúdium tak možno prijať všetkých úspešných absolventov prvého stupňa pre odbor verejné zdravotníctvo a externých študentov zdravotníckych študijných odborov. V nasledujúcom školskom roku 2008/09 by malo v magisterskom štúdiu na zdravotníckych fakultách pokračovať externou formou 1282 bakalárov. Pritom podľa údajov z Ministerstva školstva SR do konca mája evidovali vysoké školy 1439 prihlášok.

Zmenu oceňuje aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA), ktorej delegáti ešte v apríli žiadali ministra zdravotníctva o jej presadenie. „Z toho dôvodu oceňujeme, že od 1. septembra umožní zmena sestrám a zdravotníckym pracovníkom, ktorí získali odbornú spôsobilosť na výkon povolania a vykonávali odborné pracovné činnosti pred ukončením bakalárskeho štúdia, čo môžu aj preukázať, pokračovať v magisterskom štúdiu bezprostredne po absolvovaní bakalárskej formy štúdia, \" uviedla v tejto súvislosti prezidentka komory Mária Lévyová. Zmena podľa jej slov vychádza naozaj z požiadaviek a potrieb praxe.

Zrušenie podmienky jednoročnej praxe víta aj Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa (FSVaZ UKF)v Nitre. Podľa slov jej dekanky Evy Sollárovej prišla fakulta zavedením jednoročnej praxe ako podmienky na pokračovanie externistov na druhom stupni štúdia zdravotníckych odborov o záujemcov, dôsledkom čoho tri odbory v minulosti neotvorila.

Trnavská univerzita, ktorá plánuje v tomto roku na druhý stupeň vysokoškolského štúdia prijať v zdravotníckych odboroch 310 študentov, sa k téme nevyjadrila. „K predmetnej veci schválenia nepriamej novely VŠ zákona sa Trnavská univerzita vyjadrí až po jej podpísaní prezidentom, \" uviedla pre TASR hovorkyňa univerzity Martina Petrášová.

S prihliadnutím na požiadavky praxe víta zmenu aj Fakulta zdravotníctva Katolíckej univerzity (KU)v Ružomberku. Spornou v minulom období bola podľa slov jej hovorcu Vladimíra Buznu otázka, či u externých študentov, ktorí majú už dlhoročnú odbornú prax, a v každodennej práci ju aj napĺňajú, jednoročné prerušenie štúdia za účelom získania odbornej praxe je prínosom a nie iba zbytočným zaťažením a predlžovaním študijných povinností. „Najmä ak majú externí študenti iné povinnosti vyplývajúce z požiadaviek zamestnávateľa či rodiny a podobne, \" dodal Buzna.
 

Vyberte región